Home / Mobile / Android / Kemaskini Android 7.0 Nougat kini ditawarkan untuk peranti Nexus

Kemaskini Android 7.0 Nougat kini ditawarkan untuk peranti Nexus

Bagi anda pengguna peranti Nexus, ini adalah masanya untuk anda memeriksa sama ada peranti anda sudah menerima kemaskini Android 7.0 Nougat. Kemaskini ini boleh didapati dalam bentuk ”over-the-air” dan boleh dimuat turun bermula hari ini.

Kemaskini Android 7.0 kini boleh didapati pada peranti-peranti Android yang terpilih termasuklah Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Nexus Player, Nexus 9, Pixel C dan peranti Android One. Peranti-peranti yang terlibat di dalam program Android Beta Program juga boleh menerima kemaskini ini.

Terdahulu, sewaktu acara Google I/O 2016 yang lalu telah dimaklumkan bahawa melalui kemaskini ini, pemasangan aplikasi menjadi 75 peratus lebih pantas dari versi sebelumnya disamping saiz aplikasi-aplikasi dikecilkan sehingga 50 peratus lebih kecil.

Selain itu, Android 7.0 Nougat turut menampilkan pelbagai penambahbaikan dan fungsi-fungsi baru. Antaranya, ia lebih produktif, membenarkan dua aplikasi dijalankan serentak, membalas terus notifikasi tanpa perlu membuka aplikasinya, serta membolehkan anda saling bertukar-tukar antara dua aplikasi terkini digunakan dengan mengetik dua kali pada butang “Overview”.

Kemaskini sistem operasi ini juga diperkasakan dengan lebih ciri-ciri keselamatan, antaranya enkripsi berasaskan fail dan “Direct Boot”.

Lain-lain penambahbaikan termasuklah, emoji-emoji baru, kawalan “Quick Settings” baru, sokongan “multi-locale”, fungsi “Doze” yang dipertingkatkan bagi hayat bateri yang lebih panjang serta banyak lagi.

-Sumber berita diperoleh dari Google

About Shahrul Yusof

Penulis berpengalaman di dalam bidang ICT selama 8 tahun dan kerap mengikuti perkembangan ICT semasa baik di dalam mahupun di luar negara. Penulis boleh dihubungi melalui

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge