Home / Mobile / Aksesori / Sony dedahkan kad SD paling pantas di dunia, SF-G Series UHS-II

Sony dedahkan kad SD paling pantas di dunia, SF-G Series UHS-II

Sony baru sahaja mendedahkan kad SD terbaru keluarannya semalam melalui kad SDXC SF-G Series UHS-II yang yang dikatakan paling pantas setakat ini. Kad SD ini dijangka akan hadir sekitar awal pertengahan tahun ini dan akan dijual dengan tiga pilihan kapasiti, 32GB, 64GB, dan 128GB. Ia juga menawarkan kelajuan menulis sehingga 299 MB/s dan kelajuan membaca sehingga 300MB/s.

Masih lagi tiada lagi berita tentang harganya setakat ini, namun dijangkakan ianya boleh dikategorikan sebagai mahal. Seperti biasa, kad SD berprestasi tinggi seperti ini mensasarkan kepada pasaran fotografi.

Menurut Sony, kad SD ini sangat sesuai digunakan ketika penggambaran selanjar (continuous shooting) berkelajuan tinggi bagi imej beresolusi tinggi untuk kamera dan video 4K yang menyokong UHS-II. Algoritma pada kad SD ini juga mencegah kemerosotan kelajuan menulis data sewaktu ia digunakan untuk penggambaran selanjar.

Sebagai tambahan, Sony turut akan mengeluarkan pembaca kad UHS-II, MRW-S1, yang menggunakan sambungan USB 3.1 Gen 1 untuk pemindahan data. Aksesori ini juga bakal hadir menjelang pertengahan tahun dengan harganya pun masih belum diumumkan.

Jika pengguna secara tidak sengaja memadam fail atau berlaku kerosakan fail yang di dalam kad SD berkenaan, program Sony File Rescue boleh digunakan untuk membantu mendapatkan semula fail-fail tersebut.

Sungguhpun kad SD SonySF-G Series UHS-II adalah yang paling laju di dunia setakat ini, gelaran tersebut mungkin tidak akan kekal lama. Sekarang ini pun, San Disk dengan kad SD Extreme Pro SD UHS-II mempunyai kelajuan membaca yang sama dengan kad SD keluaran Sony. Cuma pada kelajuan menulisnya sahaja yang kurang sedikit pada 260MB/s. Kad SD San Disk ini juga hadir dalam tiga pilihan kapasiti, 32GB, 64GB, dan 128GB.

Sumber berita diperoleh dari Techno Buffalo

About Shahrul Yusof

Penulis berpengalaman di dalam bidang ICT selama 8 tahun dan kerap mengikuti perkembangan ICT semasa baik di dalam mahupun di luar negara. Penulis boleh dihubungi melalui

One comment

  1. teknologi berubah pantas…sekejap je ada yang pintas.
    Sal Nino recently posted…Osaka Station City, Yodobashi and Sky Building – Part 5 – Kansai TripMy Profile

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge