Home / Mobile / iOS / Pemilik iPhone X tidak dibenar menggunakan Face ID untuk peraku pembelian oleh anggota keluarga

Pemilik iPhone X tidak dibenar menggunakan Face ID untuk peraku pembelian oleh anggota keluarga

Face ID pada iPhone X sangat membantu sewaktu membuat perakuan untuk pembelian yang dibuat oleh pemilik. Tetapi, fungsi tersebut tidak boleh digunakan untuk perakuan pembelian bagi pihak anggota keluarga pemilik

Sebilangan pemilik telah mendapati fungsi perakuan melalui pengecaman wajah tidak dapat dilakukan pada pembelian yang dilakukan oleh anggota keluarga. Ianya tidak sama seperti yang terdapat pada iPhone model terdahulu yang menggunakan ciri keselamatan Touch ID. 

Masalah sebegini bukanlah sesuatu yang besar. Cuma ianya mungkin melecehkan bagi sesetengah pengguna, kerana perlu memasukkan kata laluan setiap kali pembelian bagi pihak anggota keluarga lain dilakukan pada iPhone X terbabit. 

Tidak dapat dipastikan mengapa pihak Apple tidak memberikan kebenaran yang serupa pada Face ID seperti Touch ID. Mungkin atas faktor keselamatan atau boleh jadi disebabkan oleh kekangan masa untuk membuat penambah baikan baru pada Face ID.

Lagipun, teknologi pengecaman wajah ini masih lagi boleh dianggap sebagai agak baru untuk kegunaan orang ramai. Berikan masa yang secukupnya untuk ia berkembang dan matang supaya ianya boleh digunakan untuk kelancaran proses pembayaran seperti teknologi Touch ID.

Sumber berita diperoleh dari Ars Technica

About Shahrul Yusof

Penulis berpengalaman di dalam bidang ICT selama 8 tahun dan kerap mengikuti perkembangan ICT semasa baik di dalam mahupun di luar negara. Penulis boleh dihubungi melalui

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge