Artikel Terkini

Bahan Api

Apa agaknya akan terjadi jika semua bahan api untuk kegunaan harian yang selalu kita pakai ni habis? Jikalau tidak habis sekalipun, ianya akan menjadi terlalu mahal untuk digunapakai setiap hari. Apakah alternatif kita? Selalu aku terfikir tentang hal ini sejak aku mendirikan rumah tangga kerana sekarang ni aku semakin kerap ...

Read More »

Melukis

Pada suatu ketika, ada kawan bertanyakan kepadaku. ‘Macam mana kau boleh pandai melukis?’ Aku tak tau nak bagi jawapan yang macam mana. Melainkan, entah. Betul, aku tak tau macam mana nak jawab. Kalau aku jawab, memang panjang bunyinya. Masa sekolah dulu pun aku bukan ambil aliran sastera. Aku budak sekolah ...

Read More »

Matang

Perkahwinan itu mematangkan pemikiran. Selepas ini, aku tidak boleh memikirkan untuk diri aku seorang sahaja. Aku perlu memikirkan untuk insan lain juga. Tiada lagi ‘aku’ sekarang ini, yang ada hanyalah ‘kita’. Lelaki yang baik adalah lelaki yang tidak mementingkan diri sendiri.

Read More »

Main bola petang-petang

Jaman aku kecik-kecik dulu, masa main bola petang-petang dengan bebudak kem mesti ada sorang dua budak yang bajet star akan main gelecek-gelecek bola sambil mulut becok mengulas gaya permainan sendiri. Ajuk gaya-gaya Zainal Abidin Rawop dan Hasbullah Awang tapi gayanya berat macam pengulas sukan Radio RTM Negeri Perak. Gila meriah ...

Read More »

Bingit

Tabiat aku adalah tidak suka berada di tempat yang sesak dan bingit. Lagi-lagi yang crowded. Benda-benda yang keramaian seperti konsert, jom heboh, gig, dan sebagainya adalah tempat-tempat yang aku sangat menyampah. PC Fair yang sesak-sesak ramai orang pun aku tak akan pergi. Merusuh lagi la. Memang makhluk yang cintakan kedamaian ...

Read More »

Kelabu

Hari ni aku rasa tak nak bahasakan diri ‘gua’. Dunia ini lebih banyak sisi kelabu daripada benar-benar hitam atau benar-benar putih. Majoriti manusia akan menganggap diri mereka putih. Lebih putih daripada orang lain mungkin. Kadangkala akan menuduh orang lain lebih hitam semata-mata ingin membuatkan dirinya kelihatan lebih putih. Suatu aku ...

Read More »

Kenapa menulis blog?

Gua menulis hanya sebagai catatan kepada diri gua sendiri. Ia hanyalah catatan berupa berupa pendapat dan sebahagian daripada memoir hidup gua. Lagipun, gua adalah seorang yang pelupa, mencatat sesuatu perkara adalah bagus untuk memudahkan gua ‘segar kembali’ (refresh) ingatan gua. Ada orang, menulis blog untuk dapat duit tepi dengan iklan ...

Read More »

Form Six

Tingkatan Enam bunyi macam belia sangat. Budak-budak sekarang jarang nak sembang guna Bahasa Malaysia baku, mesti ada rojak-rojak sikit, baru la ada gaya urban sikit, katanya. Okay, dulu gua pernah masuk Form Six ni masa lepas SPM, siap habis sampai ambik STPM. Zaman gua lepas SPM adalah zaman gua kekeliruan ...

Read More »

Dasar Penswastaan

Majlis kahwin belah gua nanti gua nak swastakan. Gua nak pakai katering. Bukan tak reti nak berjimat atau gua nak buat grand-grand untuk majlis gua ni. Gua cuma kesian kat mak bapak gua yang nak handle majlis gua nanti kalau buat secara gotong-royong. Buat gotong-royong ni memang bagus sebab dapat ...

Read More »