Artikel Terkini

Ulat Tiket 3

Hiruk-pikuk kesesakan Hentian Bas Sementara di Bukit Jalil petang tadi amat menyesakkan. Sesekali terdengar bunyi hon dari bas meminta kereta-kereta yang diletakkan di bahu jalan supaya dialihkan. Kehadiran ulat-ulat tiket menjual tiket di luar kaunter turut menambah kemeriahan hiruk pikuk petang Ahad di bulan Disember ini.Seperti kebiasaan di Hentian Bas, ...

Read More »

Hadiah dari Rumah 4 Tingkat

Itu hari Kie-yu si tuan tanah Rumah 4 Tingkat sudah kasi pos dekat aku satu kotak hadiah. Bukak punya bukak kotak, kat dalam ada satu tabung beruang teddy yang genit diperbuat daripada bahan seramik bermutu tinggi diimport khas dari Republik Rakyat China.Budak Kie-Yu memang rajin buat benda-benda contest ni, kebetulan ...

Read More »

Dompet Pertama Saya

Aku start pakai dompet masa lepas dapat IC. Masa tu orang tak kenal lagi MyKad ni. IC tu cikai je, takda main cip-cip lagi. MEPS jauh sekali. Ayah aku ajarkan yang IC ni ke mana kita pergi pun kena bawak. Kalau ada polis tahan, boleh tunjukkan dengan bangganya yang aku ...

Read More »

Rambut Belah Tengah

Masa aku darjah enam dulu, boys band macam Back Street Boys dan Westlife tengah ngetop habis. Budak-budak sekolah aku, SRK Ho Seng Ong (M), Ipoh turut tidak terkecuali menggila kat Back Street Boys dan Westlife. Aku pun turut sama terjebak. Siap hafal lirik lagi. Macam sial. Budak-budak boys band ni ...

Read More »

Mesin Penapis Ayor

Di rumah, aku sangat jarang menjerang air akibat kualiti air pili di rumah aku yang selalu berkeladak. Bukannya disebabkan tiada cerek atau pemalas mahupun aku ni jenis tak reti menjerang air ya.Akibatnya, aku selalu mengambil air dari mesin penapis air di pekan Paloh. Aku bukan percaya pun dengan dakyah penjual ...

Read More »

Penerbit Filem

Ni cerita bila aku dah kaya nanti la kan. Itu pun kalaulah betul aku ni kaya. Aku ingat aku nak terbitkan satu filem cerita pasal hantu la. Sebab cerita-cerita hantu kat Malaysia ni memang market. Takat untung RM40juta tu apa sangat la kan. Idea pun dah kira boleh tahan jugak ...

Read More »

Kesamarataan

Bayangkan dunia yang dipenuhi umat manusia yang akal-akalnya berada pada tahap yang sama. Di mana, tahap bijaknya sama manakala tahap bengapnya juga sama. Tiada pertelingkahan akibat tiada percanggahan pendapat. Mungkin. Peh, boleh jadi sangat bosan. Dah takda la bahan untuk aku bergelak ketawa melihat betapa degil, buta dan bebalnya manusia ...

Read More »