Artikel Terkini

Pakar Teknologi ikrar tidak akan bantu Trump bina pangkalan data jejaki Muslim

Lebih dari 200 orang pakar-pakar teknologi dari syarikat-syarikat Alphabet, IBM dan Oracle telah berikrar tidak memberi apa-apa sumbangan kepakaran dalam pembinaan pangkalan data untuk menjejaki mana-mana individu di Amerika Syarikat berdasarkan bangsa, agama dan negara asal sebagaimana yang diminta oleh pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. Di dalam surat terbuka ...

Read More »

Cara lajukan Windows 10 dengan lumpuhkan program sewaktu Startup

Salah satu punca kenapa komputer Windows 10 anda rasa lembab semacam adalah disebabkan oleh terlalu banyak program yang sedang dijalankan pada latarnya (background). Program-program ni kadang kita sendiri pun jarang nak pakainya. Silap-silap, yang tak pakai pun ada jugak. Hentikan program-program yang macam ni dan insyaAllah komputer anda akan lebih ...

Read More »

AMD dedah CPU pertama berasas Zen, AMD Ryzen setanding Core i7-6900K

AMD kini telah pun mendedahkan apa yang telah dinanti-nantikan oleh para peminatnya, info lanjut tentang Zen. Untuk itu, syarikat pengeluar pemprosesan ini telah memberikan beberapa spesifikasi penting berkenaan CPU berasaskan Zen yang pada kali ini dinamakan sebagai AMD Ryzen. Ryzen merupakan CPU pertama yang menggunakan teras Zen. Ia menampilkan 8 teras ...

Read More »

HMD Global dedahkan peranti Nokia pertama, Nokia 150 dengan bateri tahan sampai sebulan

Sebagaimana yang telah diketahui, jenama Nokia untuk telefon mudah alih kini dibawah tanggungjawab HMD Global. Walaupun syarikat berkenaan baru sahaja memeterai perjanjian mendapatkan jenama Nokia dua minggu sudah, semalam HMD Global telah pun mendedahkan telefon bimbit pertama keluarannya di bawah jenama Nokia. Tapi bukannya Android seperti yang diharap-harapkan oleh ramai ...

Read More »

Whatsapp tidak lagi menyokong telefon pintar model lama menjelang penghujung 2016

Whatsapp tidak lagi boleh digunakan pada telefon pintar yang menggunakan sistem operasi Android, iOS dan Windows Phone versi lama. Bagaimanapun, jumlah pengguna yang bakal menerima kesan dari perubahan ini dijangka tidak begitu besar. Ini memandangkan perubahan ini tertakluk pada telefon pintar yang menggunakan sistem operasi Android 2.2 Froyo, iOS 6 ...

Read More »

Penggodam guna router yang diceroboh untuk serang 5 bank terbesar Rusia

Gabungan botnet yang menghantar serangan distributed denial of service (DDoS) terhadap lima institusi kewangan terbesar di Rusia didapati mengeksploitasi router-router persendirian yang telah digodam. Serangan yang berlaku pada 5 Disember baru-baru ini telah berjaya dijejak dan dikurangkan kesannya oleh Rostelecom, syarikat telekomunikasi milik kerajaan Rusia. Serangan berkenaan pernah mencapai kemuncaknya ...

Read More »

Saiz kemaskini app Android kini dikurangkan antara 65 hingga 90 peratus

Kejap-kejap update, kejap-kejap update. Kebanyakan pengguna Android tentunya sedia maklum bahawa kemaskini dari Google Play Store kerap hadir terutamanya pada aplikasi-aplikasi yang popular. Bagi pengguna yang menggunakan data selular yang ciput, hal ini tentunya menjengkelkan. Bagaimanapun, semalam Google telah mengumumkan cara baru bagaimana untuk aplikasi-aplikasi Android akan dikemaskini. Melalui cara ...

Read More »