Artikel Terkini

Pengecualian GST terhadap tambah nilai prabayar telco akan dikekalkan pada 2017

Hujung minggu lalu, Perdana Menteri Dato’ Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak telah mengumumkan pengecualian Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Goods and Services Tax, GST) terhadap tambah nilai prabayar akan terus dikekalkan sehingga tahun hadapan. ‘Pengecualian’ ini telah pun dilaksanakan sejak 1 Januari 2016 sebagai sebahagian dari intipati Bajet ...

Read More »

4 Arahan Command Prompt mudah yang anda patut tahu

Command Prompt masih lagi relevan walaupun Windows sudah memperkenalkan penggunaan antaramuka grafik 30 tahun dahulu. Sungguhpun terdapat banyak fungsi-fungsinya kini dapat digunakan melalui aplikasi-aplikasi yang lebih menarik dan mesra pengguna, kau sebagai pakar komputer mesti tau gunakan Command Prompt ni. Fungsi-fungsi di dalam Command Prompt ini sememangnya dapat membantu pengguna menjadikan ...

Read More »

Anda mangsa Ransomware? Portal No More Ransom tawar lebih dari 32 Decryption Tool Percuma

Bitdefender, Check Point, Emsisoft dan Trend Micro kini menyertai skim No More Ransom, menjadikan peluang untuk mangsa-mangsa ransomware memulihkan kembali data-data yang ‘diculik’ tanpa perlu membayar sesen pun kepada penjenayah menjadi lebih cerah. Skim yang membolehkan para mangsa untuk melakukan dekripsi fail-fail secara percuma kini menawarkan lebih banyak decryption tool berikutan ...

Read More »

Cara mudah tingkatkan prestasi permainan Android

Menu opsyen Pembangun (Developer Options) yang tersorok di dalam Android mengandungi pelbagai fungsi yang amat berguna untuk pembangun. Bagaimanapun, fungsi ini boleh juga dimanfaatkan oleh pengguna-pengguna biasa. Jika kena pada tempatnya. Antara fungsi yang boleh dimanfaatkan adalah peningkatan pada prestasi sewaktu bermain permainan di dalam Android. Sebelum kita pergi lebih lanjut bagaimana ...

Read More »

Kini pengguna iOS boleh guna Google Drive untuk migrasi ke Android

Google kini sedang berusaha menggalakkan penggunaan Google Drive untuk membuat pemindahan foto, kalendar dan nombor kenalan dari peranti iOS ke Android. Malah Google turut menerbitkan halaman Switch pada laman web android.com yang mensorotkan ciri migrasi kandungan melalui Google Drive. Untuk menggunakan fungsi ini, pengguna iOS perlu mengemaskini aplikasi Google Drive ke ...

Read More »

Pakar Teknologi ikrar tidak akan bantu Trump bina pangkalan data jejaki Muslim

Lebih dari 200 orang pakar-pakar teknologi dari syarikat-syarikat Alphabet, IBM dan Oracle telah berikrar tidak memberi apa-apa sumbangan kepakaran dalam pembinaan pangkalan data untuk menjejaki mana-mana individu di Amerika Syarikat berdasarkan bangsa, agama dan negara asal sebagaimana yang diminta oleh pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. Di dalam surat terbuka ...

Read More »

Cara lajukan Windows 10 dengan lumpuhkan program sewaktu Startup

Salah satu punca kenapa komputer Windows 10 anda rasa lembab semacam adalah disebabkan oleh terlalu banyak program yang sedang dijalankan pada latarnya (background). Program-program ni kadang kita sendiri pun jarang nak pakainya. Silap-silap, yang tak pakai pun ada jugak. Hentikan program-program yang macam ni dan insyaAllah komputer anda akan lebih ...

Read More »

AMD dedah CPU pertama berasas Zen, AMD Ryzen setanding Core i7-6900K

AMD kini telah pun mendedahkan apa yang telah dinanti-nantikan oleh para peminatnya, info lanjut tentang Zen. Untuk itu, syarikat pengeluar pemprosesan ini telah memberikan beberapa spesifikasi penting berkenaan CPU berasaskan Zen yang pada kali ini dinamakan sebagai AMD Ryzen. Ryzen merupakan CPU pertama yang menggunakan teras Zen. Ia menampilkan 8 teras ...

Read More »